Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie i wygląda wiosennie. 

Składniki na pastę:

  • 1 szklanka suchej, zielonej fasoli azuki 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli i pieprzu
Składniki na gofry (4 sztuki):
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 
  • 1 jajko 
  • szczypta bazylii suszonej 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. 

Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą ilością wody i gotuję do miękkości, co zajmuje około godzinę. Do ugotowanej fasoli wrzucam groszek mrożony i od razu ściągam z ogni po czym odcedzam składniki na sicie. Studzę fasolę i groszek a następnie miksuję z pastą tahini, natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw. 

Smacznego, Klaudia. 


Brak komentarzy