piątek, 2 czerwca 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z lilaka

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby zapachu bzów.
W sezonie wielu traci dla niego głowę i w dużych naręczach zaprasza piękne kwiaty do domowych wazonów.
Szczęśliwi ci, który mają bez we własnych ogrodach :D
W tym roku postanowiłam cały jego zapach skumulować w bzowym syropie.
Naprawdę pachnie obłędnie!
Ma wyraźny kwiatowy posmak, a to dzięki kilkudniowemu leżakowaniu w lodówce. Wtedy nabiera smaku, przepięknego koloru i całej reszty wiosennej bzowości :)
Jeżeli znajdziecie gdzieś jeszcze ładne kwiatostany, bo wiem, że już zaczynają przekwitać, to nie zwlekajcie w przyrządzeniem tego wspaniałego syropu!
A jeśli nie znajdziecie, to ten przepis jest naprawdę warty zachowania na przyszły sezon :)
Pamiętajcie tylko, żeby zbierać kwiaty z dala od ruchliwych ulic...bo cóż nam po pięknym syropie, jeżeli będzie trącał spalinami...
Fantastycznie sprawdza się w lemoniadach lub jako dodatek smakowy do wody, a im ciemniejsze kwiaty, tym ciemniejszy kolor syropu.
Piękny i pyszny :)







































Syrop z kwiatów lilaka
Na ok. 750ml
Potrzebujesz:
  • 5-6 kwiatostanów bzu lilaka
  • 500ml wody
  • 350g cukru
  • 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku zagotuj wodę z cukrem.
2. Oberwij kwiatki z gałązek i umieść je w dużym szklanym naczyniu.
3. Kwiatki zalej syropem cukrowym - delikatnie przemieszaj.
4. Cytrynę pokrój w plasterki i usuń pestki - dodaj plasterki cytryny do syropu.
5. Syrop odstaw do wystygnięcia.
6. Naczynie z wystudzonym syropem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 do 6 dni, codziennie lekko mieszając.
7. Gotowy syrop przelej do buteleczek/ słoiczków i przechowuj w lodówce.

Można pasteryzować.

Smacznego!



























Lilac syrup
About 750ml
Ingredients:
  • 5-6 Lilac stems (the darker the blossom, the more colorful the syrup will turn)
  • 500ml of water
  • 350g of sugar
  • 1/2 lemon
Method:
1. Bring to boil water with sugar.
2. Remove the blossom from stems and place them in a large glass bowl.
3. Pour on the sugar syrup on flowers - gently mix.
4. Slice lemon and remove the seeds - add slices of lemon to syrup.
5. Set the syrup aside to cool.
6. Cover the bowl with cool syrup with foil and place in a refrigerator for 4 to 6 days, stirring occasionally.
7. Pour ready syrup to the bottles / jars and store in a refrigerator.

Can be pasteurized.

It's awesome in lemonades!

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...