piątek, 2 czerwca 2017

Gofry z jajkiem sadzonym i rukolą


Wytrawne gofry? Czemu nie!
Są przepyszne!

Składniki:
CIASTO:
2 jajka
1 i 1/2szk mąki pszennej 
1 i 1/2 szk mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
2 łyżkioleju roślinnego
szczypta soli, pieprzu, oregano

DODATKOWO:
2 jajka
1 łyżka masła
przyprawy
garść świeżej rukoli

Przygotowanie:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze przez chwile.
3. Odstawiamy mikser, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy ok. 3-4min.
5. Między czasie rozgrzewamy na patelni masło i smażymy jajka na małym ogniu pod przykryciem (nie za długo, żeby żółtko do końca się nie ścięło). Przyprawiamy do smaku.
6. Gofry wykładamy na talerz, nakładamy jajko i posypujemy świeżą rukolą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz