Sałatka z czarną soczewicą

6 0
Sałatka z czarną soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czarna soczewica:: 100g
Brzoskwinie:: 3 sztuki
Papryka czerwona:: 1 sztuka
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Rukola:: 50g
Orzechy włoskie:: 75g
Olej:: olej rzepakowy tłoczony na zimno 50ml
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 1 łyżka
Musztarda francuska:: 1 łyżka
Estragon:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
388
Kalorie
12g
Białko
25.3g
Tłuszcz
32g
Węgl.
6.7g
Błonnik

Sałatki kojarzą się bardzo często z nudą i przesadnie ograniczoną kalorycznością. Sałatka z czarnej soczewicy wyłamuje się z tego trendu. Koniecznie ją przetestuj.

  • 30 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Sałatka z czarną soczewicą

Tym razem przepis nie jest mojego autorstwa… Otrzymałem go w paczce od Macieja (szef kuchni Kamis) wraz z pakietem przypraw, musztard i octów. Jak widać na poniższym zdjęciu, jest to przepis przygotowany z myślą o mnie, więc nie mogłem przejść obok niego obojętnie. Sałatka z czarną soczewicą absolutnie skradła moje serce! Dodatkowo, co również bardzo miłe, dostałem w prywatnej wiadomości na Facebooku rozpisaną kaloryczność sałatki, bo jak wiadomo, do każdego przepisu takie informacje załączam. Jestem zauroczony sposobem zaproszenia mnie na kolejne warsztaty organizowane przez firmę Kamis. Pierwszy raz spotkałem się z takim podejściem do blogera.

Sałatka z czarną soczewicą według tego przepisu, przypomina mi o trendach kulinarnych w 2017 roku. Połączenie słodkiego z pikantnym. Fajne, zdecydowane, ale jednocześnie lekkie połączenie.

Sałatkę przygotowywałem już dwa razy. Za pierwszym (co widać po zdjęciach) zrobiłem ją z brzoskwiń w lekkim syropie, ale zdecydowanie lepiej wypada ze świeżymi i dojrzałymi. Jeśli jednak zdecydujesz się na puszkowane, to syropu nie wylewaj! Zrób z niego kisiel brzoskwiniowy.

Orzechy pecan, pomimo że nie należą do trudno dostępnych, to cena ich nie zachwyca. Jestem wielkim fanem orzechów włoskich, zawsze mam ich pod dostatkiem, dlatego ich użyłem. Orzechy włoskie są świetną alternatywą dla pecanów.

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy czarną soczewicę mogę zastąpić inną?

Jasne! Nada się również soczewica zielona lub brązowa. Czerwona moim zdaniem nie sprawdzi się w tym przepisie.

  • Jaka musztarda poza francuską?

Oczywiście francuska będzie tutaj najlepszym wyborem, ale możesz spróbować zwykłej delikatesowej.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czarna soczewica:: 100g
Brzoskwinie:: 3 sztuki
Papryka czerwona:: 1 sztuka
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Rukola:: 50g
Orzechy włoskie:: 75g
Olej:: olej rzepakowy tłoczony na zimno 50ml
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 1 łyżka
Musztarda francuska:: 1 łyżka
Estragon:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przepłucz zimną wodą odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

Paprykę, cebulę i brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Orzechy podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do miski. Dorzuć rukolę i ostudzoną soczewicę. Wymieszaj.

3
Gotowe

W miseczce wymieszaj ocet, musztardę, miód (lub syrop klonowy/z agawy), olej i przyprawy. Sałatkę polej powstałym sosem i wymieszaj.

Placuszki z mąki kukurydzianej
previous
Placuszki z mąki kukurydzianej
Ziemniaki faszerowane kaszanką
next
Ziemniaki faszerowane kaszanką
Placuszki z mąki kukurydzianej
previous
Placuszki z mąki kukurydzianej
Ziemniaki faszerowane kaszanką
next
Ziemniaki faszerowane kaszanką
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x