piątek, 2 czerwca 2017

Milky Way - pyszne ciasto do kawy

Ciasto Milky Way - idealny dodatek do kawy, na deser. Sprawdzi się na każdą okazję. W smaku jest bardzo smaczny, nie jest za słodki. Połączenie pysznego puszystego w środku biszkoptu jak również masy sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach ! :)





Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao
     
  • MASA MLECZNA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
  • 250g margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
     
  • POLEWA:
  • 150g czekolady mlecznej 
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie:

Biszkopt:
Foremkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. 
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut (max 30 minut). Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu zrzucamy ciastem na blat/podłogę z wysokości ok. 30cm, dzięki temu  biszkopt nam nie opadnie, a następnie wyjmujemy ciasto odwracając go i zostawiamy do ostygnięcia. 
Kiedy już biszkopt wystygnie dzielimy na 2 części.

Masa:
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Studzimy. W międzyczasie miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej ucierając masę powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrem, a na sam koniec dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt.

Ostatni etap - POLEWA
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g czekolady z 6 łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta, a następnie równo ją rozprowadzamy po cieście. 
Ciasto wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki by się schłodziło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger