Składniki:
- BISZKOPT KAKAOWY:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
- MASA MLECZNA:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
- 250g margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
- 2 szklanki mleka w proszku
- POLEWA:
- 150g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
Biszkopt:
Foremkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut (max 30 minut). Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu zrzucamy ciastem na blat/podłogę z wysokości ok. 30cm, dzięki temu biszkopt nam nie opadnie, a następnie wyjmujemy ciasto odwracając go i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy już biszkopt wystygnie dzielimy na 2 części.
Masa:
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Studzimy. W międzyczasie miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej ucierając masę powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrem, a na sam koniec dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt.
Ostatni etap - POLEWA
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g czekolady z 6 łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta, a następnie równo ją rozprowadzamy po cieście.
Ciasto wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki by się schłodziło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz