piątek, 2 czerwca 2017

KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZCZYPIORKIEM

Często robię takie kotlety gdy zostaną ziemniaki z obiadu. Pyszne są z sosem pieczarkowym lub surówką.Takie kotleciki ziemniaczane są bardzo pożywne i łatwe do wykonania.


SKŁADNIKI
ok.700-800g ugotowanych ziemniaków
cebula
jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
szczypiorek
bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia

WYKONANIE
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zarumieni..Odstawić do wystudzenia.Do ziemniaków dodać zrumienioną cebulkę jajko oraz mąkę.Wymieszać doprawić do smaku przyprawami oraz dodać pokrojony drobno szczypiorek.Dokładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz