Tort czekoladowy

Torty są niezwykłe, niecodzienne na wielkie i małe uroczystości. W środku tajemnica wielkie bogactwo smaków. Dziś jest specjalna okazja święto wszystkich dzieci, tort jest dla Was. Puszysty biszkopt owocowa żelka i genialny krem. 

Biszkopt czekoladowy


·                  6 jaj
·                  1 szklanka cukru kryształu
·                  1 łyżeczka proszku do pieczenia
·                  3/4 szklanki mąki pszennej
·                  2-3 łyżeczki kakao.

Żelka owocowa
·       50 dag wiśni  bez pestek świeżych lub mrożonych
·       30 dag truskawek
·       30 da malin
·       3-4 łyżki cukru brązowego  do smaku
·       2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa:


·                      700ml śmietany kremówki (30%)
·                      500g sera mascarpone
·                      Ok 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
·                      4 smietan fix

Poncz


·                  1 szkl przegotowanej wody
·                  70ml wiśniówki
·                  25 ml spirytusu
·                  3-4 łyżki cukru
·                  Sok z 1 cytryny.


Biszkopt
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy  Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut 
Zelka owocowa
Żelatynę namoczyć w miseczce do napęcznienia. Truskawki miksujemy na jednolitą masę. Do ranka wkładamy wiśnie, mus z truskawek mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy maliny chwilę jeszcze gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia,, dodajemy żelatynę energicznie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Masa
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec  ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.

Poncz 
 Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok cytryny dokładnie mieszamy. 
Przełożenie tortu 
 Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy żelkę owocową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch smarujemy kremem śmietanowym robimy dekoracje według uznania
.