Nowe Przepisy

wtorek, 30 maja 2017

Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej

Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej
Witam serdecznie
Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do upieczenia bułek będziemy potrzebować:

z podanych proporcji przygotujemy około 5 bułek

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
400 ml letniej wody
3 łyżki oleju
35 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli

oraz
około 3 łyżek mąki do podsypania blatu
i olej do posmarowania miski i blatu





Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn :

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: obie mąki, wodę, olej, sól i przez chwilę mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie ciasto wykładam na bal podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni. Podczas wyrabiania blat podsypuję mąką. Ciasto możemy wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto przekładam do miski wysmarowanej olejem, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



Formowanie bułek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posmarowany olejem, i formuję z ciasta wałek. Następnie ciasto dzielę na 5 w miarę równych części.
Z każdego kawałka formuję kulkę, kulki nakrywam ściereczką i pozostawiam ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
Po 5 minutach z kulki formuję wałek o długość blachy (blat mam posmarowany olejem) i układam bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, górę delikatnie spłaszczam dłonią.
Na blasze układam 3 bułki. Blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut aby bułki wyrosły.



Pieczenie bułek na zapiekanki:
Po 15 minutach bułki od góry nacinam i maluję wodą.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Bułki piekę około 30 minut (długość pieczenia może się różnić od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
W tym zasie gdy pieką się bułki, przygotowuję drugą partię bułek, z kulek formuję bułki i układam na papierze do pieczenia aby wyrosły.

Bułki są upieczone, po wystudzeniu możemy przygotować zapiekanki.

Bułki na zapiekanki są gotowe, życzę udanego pieczenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.