wtorek, 30 maja 2017

Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji

Dawno już nie prezentowałam przepisu z książek Siostry Anastazji. Do tego ciasta zabierałyśmy się w domu dosyć długo, bo po pierwsze - trzeba troszkę składników, po drugie - dużo pracy trzeba poświęcić na przygotowanie... Ale koniec końców udało się je wykonać, i przyznaję, że ciasto jest wielkie i naprawdę warto się poświęcić, aby się nim zajadać, Ciasto Ślimak jest fajne na ciepłe dni dzięki galaretce i owocom w środku. Smacznego!


Składniki [CIASTO]:
6 jajek
1 szklanka cukru
250 g mąki
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut).

Składniki [MASA]:
250 g masła
2 żółtka
1 jajko
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Zagotować 2,5 szklanki mleka. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, jajko, mąkę pszenną  i ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty). 
Ugotowany budyń schłodzić.
Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać.

Składniki [CIASTO NA ROLADY]:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
6 łyżek cukru kryształu
odrobina proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut).

Składniki [MASA DO ROLADY]:
3 jajka
1/2 szkl. cukru pudru
250 g masła
1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Jajka ubić na parze z cukrem puderem. Utrzeć masło i dodać ubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Dodatkowo do przełożenia placka:
brzoskwinie z puszki
ananasy z puszki
2 pomarańczowe galaretki

Wykonanie placka:
W blaszce układamy pierwszą część biszkoptu i równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą masy.
Na ciasto na rolady nakładamy równo masę, układamy wg jednego boku pasek stężałej galaretki i zwijamy. Podobnie robimy z drugim ciastem na roladę.
Na przełożony biszkopt układamy po bokach rolady (po jednej z każdej strony).
Pomiędzy rolady układamy pokrojone brzoskwinie i ananasy.
Całość zalewamy galaretką pomarańczową, dekorujemy z wierzchu i odstawiamy do całkowitego ztężenia.

1 komentarz:

  1. Witam… pyszny slimaczek, niestety nieprawdziwy, ale nadal smaczny, palce lizac. Serdecznie pozdrawiam, maz ukochanej😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia