Uwielbiam takie zupki, teraz nawet mój mąż się zajada. Lubię zrobić raz w tygodniu lżejszy obiadek –  tak jak dzisiejsza  zupka. 

zupa kalariorowa

Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kwiatki. Twardy środek kalafiora dodać do garnka, po ugotowaniu wyrzucić. Marchew obrać i pokroić w plasterki, por pokroić w pół plasterki. Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki.

Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa zmiękną. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku.

lane kluseczki

Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję tak jak na naleśniki. Pamiętam jak byłam mała takie kluseczki robiła moja ciocia Jadzia. Były zjawiskowe, nie mogłam się nadziwić. Powiedziała mi niedawno, że najlepiej je robić trzepaczką bo lubią być mocno napowietrzone.

Z garnka wyjąć warzywa i mięso, może trochę zostać. Zagotować i za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki. mocno potrząsać ręką i wykonywać zygzakowe ruchy. Kluseczki muszą być małe i delikatne. Zagotować i wymieszać.

zupa warzywna

Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować.  Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać.

Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna.