środa, 31 maja 2017

KRUPNIK Z MŁODEJ WŁOSZCZYZNY




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka,
  • pęczek młodej włoszczyzny,
  • kilka ziemniaków,
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • 1/3 łyżeczki lubczyku,
  • 1/2 posiekanego pęczka koperku.


























Przygotowanie:
  • Do garnka wkładam mięso i wsypuję kaszę, zalewam około 1,5 l wody. Zagotowuję, dodaję sól, gotuję na mniejszym ogniu około 40 minut.
  • W międzyczasie ziemniaki i selera kroję w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz pora w plasterki (lub półplasterki). Z włoszczyzny biorę również po jednej większej gałązce liści selera i pietruszki, siekam.
  • Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. 
  • Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania).

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)