wtorek, 30 maja 2017

Zupa z botwinki na żeberkach



Jak zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy przynajmniej kilka razy zjeść zupę. Liście są niesamowicie smaczne i delikatne, nadają się do sałatek i surówek.










Składniki

500 g żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
1 pęczek botwinki
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 ząbek czosnku
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
ziemniaki
śmietana 18%

 

 

Przygotowanie

 
Żeberka gotujemy z liściem laurowym i ½ łyżeczki soli, do miękkości mięsa (od zimnej wody - ok. 1,5 l ). Następnie wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę.
Do wywaru dodajemy, czosnek, pokrojoną w talarki marchew, starte na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz obrane i pokrojone z botwinki, buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i śmietaną.


1 komentarz:

  1. Zawsze chciałam spróbować zrobić taką zupkę. :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń