Dziś pokażę Wam prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto. Idealnie sprawdzi się do kawy. Jeszcze bardziej posmakuje z lodami! Nie dość, że robi się je szybko to jeszcze szybciej znika! Z wyglądu przypomina zakalec, ale nie. Nie tym razem :). Ciasto wygląda tak, ponieważ ciasto od roztopionej czekolady jest lekko wilgotne w środku. Zapraszam !
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
200g mlecznej czekolady
1/2 szklanki mąki
100g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier i dokładnie mieszamy szpatułką.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Następnie dodajemy wymieszane jajka z cukrem i ekstraktem, a także mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki z mąki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.
Wierzch ciasta możemy obsypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Ale to już według waszych upodobań. :)
Tak jak wspominałam na początku. Bardzo smakuje na ciepło! Ale też rewelacyjna jest z lodami. Musicie koniecznie spróbować ! Dajcie koniecznie znać jak wam wyszło ! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo, że ciasto jest pyszne oraz mocno czekoladowe to się zgodzę od razu. Jak robię te ciacho według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to mam świadomość że zniknie szybciej niż się pojawiło. Zresztą cała moja rodzina bardzo lubi zajadać się brownie.
OdpowiedzUsuń