Recent Posts

wtorek, 30 maja 2017

Szaszłyki z mięsa mielonego w sezamie

Co jakiś czas staram się odmienić coś w prostych typowych daniach. Tym razem „pod nóż” poszły mielone. Danie udało się wzorowo. Sezam dodatkowo podkreślił smak potrawy. Koniecznie wypróbujcie.



Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • Suszone pomidory w oleju
  • Oliwki czarne bez pestek
  • Sezam
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana 18% słodka
  • Mąka
  • Bulion
  • olej







Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na cztery porcje. Na szaszłykowy patyk nakładamy oliwkę, suszone pomidory (przekłuwamy w kilku miejscach) i ponownie oliwkę. Mielone spłaszczamy układamy szaszłyk i dokładanie obklejamy mięsem. Obtaczamy w sezamie. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (można użyć tego z pomidorów). Podsmażamy szaszłyki z każdej strony (jeżeli patyki są za długie można je skrócić). Podlewamy bulionem i dusimy po przykryciem około 20 – 30  minut od czasu do czasu przewracamy. Po tym czasie wyjmujemy szaszłyki. Zlewamy całą zawartość z patelni do naczynia. Dodajemy dodatkowo kilka suszonych pomidorów, śmietanę (około 100 ml) i łyżeczkę mąki. Całość miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą. Ponownie umieszczamy na patelni. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Szaszłyki wkładamy do sosu. Wszystko razem gotujemy kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem możemy usunąć patyki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz