2017/05/29

Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym

Gęsty koktajl jeżynowy, przygotowany na mleczku kokosowym zdecydowanie umilił mi dzisiejsze przedpołudnie. Skorzystałam z zapasów, które miałam, a pomysł już sam przyszedł do głowy. Taki koktajl można zamrozić i powstaną najlepsze, domowe, orzeźwiajace lody kokosowe z jeżynami. Nie jadłam jeszcze takich w lodziarniach, ale już wiem, że jest to hit tego sezonu! Nie spodziewałam się, że mleczko kokosowe tak idealnie połączy się smakowo z jeżynami, które zwykle miksuje z maślanką czy jogurtem naturalnym, zdecydowanie polecam na najbliższe upalne dni.



Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym / 2 porcje


Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 300 - 400 g mrożonych jeżyn
  • cukier do smaku


Przygotowanie:
  • Do malaksera przesypujemy jeżyny.
  • Dodajemy mleczko kokosowe, zostawiając nieco gęstej masy do dekoracji.
  • Miksujemy, aż składniki połączą się.
  • Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać nieco zimnej wody mineralnej.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Na wierzchu każdej porcji układamy gęstą masę mleczka koksowego.
  • Koktajl ma być gęsty, ale konsystencja pozwala pić go przez słomkę.
  • Taki koktajl można zamrozić, powstaną przepyszne lody bez maszynki, wystarczy co jakiś czas dokładnie zamieszać masę i gotowe!
  • Moje mleczko kosowe w puszce leżało w szafce, nie w lodówce, miało gęstą konsystencję, wody było niewiele.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz