poniedziałek, 29 maja 2017

Tajski gulasz

Tajska kuchnia to jedna z najbardziej oryginalnych kuchni świata, nie sposób jej nie lubić. Kuchnia ta ogrom wspaniałych przypraw takich jak np. imbir, koniecznie musiał się znaleźć w poniższym gulaszu.





0,5 kg wieprzowiny
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1 mały por
pół łyżeczki chili
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
pół łyżeczki carry
pół łyżeczki startego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia

Wieprzowinę pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, opruszyć mąką pszenną i podsmażyć na oleju przez około 15 minut, następnie zalać 1 litrem wody i gotować około 1,5 godziny.
 
Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki i podsmażyć na oleju. Warzywa powinny być lekko chrupiące, dodać je do ugotowanego mięsa wraz z wszystkimi przyprawami i gotować około 5 minut. Następnie dodać por pokrojony w długie paski i  mączkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody i zagotować.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz