Shikanjvi. Lemoniada indyjska.

lemoniada indyjska
Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem normalnie, prawda? No może ma nieco ciemniejszy kolor, ale to przez dodatek cukru trzcinowego. Zatem czym różni się lemoniada indyjska od pozostałych tego typu napojów? Dodatkiem soli! Poza tym doprawiłam ją kardamonem, co także w istotny sposób wpłynęło na efekt końcowy. Mądre strony informują, że shikanjvi jest doskonałym izotonikiem, docenianym przez biegaczy. Ma oryginalny i ciekawy smak. Doskonale gasi pragnienie. Możecie dodać zamiast kardamonu imbir lub też postawić wyłącznie na cytrynę. Wariacji na temat indyjskiej lemoniady jest wiele. Polecam.

Składniki:

  • 1 litry niegazowanej wody
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzika)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • kilkanaście listków mięty

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w dzbanku i wymieszać, do ich połączenia. Schłodzić lub podawać z kostkami lodu.

Komentarze

Prześlij komentarz