niedziela, 28 maja 2017

TARTA Z JAGODAMI

W zakamarkach zamrażarki znalazłam jeszcze trochę jagód, więc postanowiłam zrobić kruchą tartę z jagodami, pychotka.






SKŁADNIKI
Ciasto:
½ kostki margaryny,
1i 1/3 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka kakao


Krem:
200 g sera kremowego philadelphia,
200 g śmietany 36 %,
3 łyżki cukru pudru,
½ szkl. jagód
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku

Dodatkowo:
gorzka czekolada lub polewa


 WYKONANIE

Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut.


Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


 Talerzyk, na którym zaserwowałam tartę pochodzi z Galerii Cuda Świata .

1 komentarz: