Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki i czosnkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.42

Co zrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka?
Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty?
Odpowiedź nie jest skomplikowana, to jedno słowo... FALAFEL!
Pachnące Bliskim Wschodem kotleciki, 
choć zwarte, niezbyt suche, chrupiące i pyszne!


Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem

150 g ciecierzycy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
po pół łyżeczki cynamonu, kolendry, pieprzu
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
szczypta płatków chili
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody

Ciecierzyce namaczamy w wodzie (zostawiamy na minimum 6 godzin).
W maszynce do mielenia mielimy ciecierzycę, szalotkę oraz obrane ząbki czosnku.
Do masy dodajemy natkę oraz przyprawy. Mieszamy z sodą. Masę zostawiamy na 20 minut a po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy 10 niewielkich kotlecików.
Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron lub tez smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. aż do zrumienienia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty