Genialny wprost obiad, lekki i bardzo letni. Do przygotowania zarówno w piekarniku, jak i na grillu czy nawet w ognisku na upartego- chociaż w każdym z przypadków należy uzbroić się w cierpliwość i czas oczekiwania około 60-75 minut. Pokrojony w kostkę schab lub karkówka, ziemniaczki młode, papryka, brokuł i marchew. W przyprawach, zapieczone w papilotach i podane od razu.. niemal rozpływa się w ustach. Jeżeli lubisz maksimum smaku i minimum pracy to jest to posiłek dla Ciebie, wręcz jednogarnkowy! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 gram schabu lub karkówki 
  • przyprawy: majeranek, wędzona papryka, kolendra mielona, sól i pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 marchewki 
  • 5-6 ziemniaków młodych 
  • natka pietruszki 
  • cebula czerwona 
  • kilka różyczek brokuł 
  • łyżka oliwy z oliwek 
Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję na dwa duże kwadraty, na śrdoku każdego z nich umieszczam mięso i porcję warzyw, dodaję natkę pietruszki i zamykam papiloty ciasno je zwijając, tak by nie pozostała wolna przestrzeń. Tak przygotowane sakiewki umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę 75 minut. Po tym czasie wyciągam danie i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia!


Brak komentarzy