niedziela, 28 maja 2017

Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie

Ktoś lubi ? 








Składniki

  • 4 karczochy
  • cytryna
  • 2 pomidory ( u nas puszka pomidorów )
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 200 ml bulionu cielęcego
  • zioła : bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.

    W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki.

    Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz