piątek, 26 maja 2017

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy.




Biszkopt Brownie (20 cm)

¼ szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g margaryny lub masła
100 g białej czekolady
¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków)
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
1 szklanka mąki tortowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody

Krem Kinder:
330 ml śmietany 30%
100 g batoników Kinder

Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietanki od kremu







Biszkopt:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt grecki. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty. 

Krem:
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamane batoniki Kinder. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed ubiciem śmietany odlewamy ¼ szklanki do polewy. Resztę ubijamy na sztywny krem. Jeżeli będzie nam się wydawał zbyt rzadki możemy dodać odrobinę żelatyny. U mnie nic się nie rozpływało i krem dobrze się rozprowadzał. Gotowym kremem przekładamy tort. Wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Polewą oblewamy bardzo dobrze schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz