maja 25, 2017

Omlet biszkoptowy z jadalnymi kwiatami!





BISZKOPTOWY OMLET Z OWOCAMI I JADALNYMI KWIATAMI

Dobrze wiecie, że uwielbiam omlety. Omlety w każdej postaci, na słodko i na słono. Biszkoptowe i te normalne. Ten omlecior zasmakował mi przede wszystkim ze względu na dodatek w postaci jadalnych kwiatów. Próbowaliście kiedyś? Dość nietypowe doznanie organoleptyczne. Bardziej nadają aromatu niż smaku. Jeśli mieszkam w domku z ogródkiem, to być może nawet nie wiesz, że w ogrodzie rośnie kilka kwiatów, które możesz zjeść ;-). Oczywiście, musisz mieć pewność, że te rośliny nie były pryskane ani podlewane, żadnymi sztucznymi nawozami.
Kwiaty jadalne, które znajdziesz na łące to:

mniszek lekarski - często robiony jest z niego tzw. miodek


stokrotka - każda łąka czy ogródek pełny tych kwiatków, małe można jeść w całości, ale raczej proponuje Wam odrywać tylko płatki i je dodawać do sałatek czy owsianek


bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu


nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki


kwiaty cukinii, które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-))


Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne:

Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę




PRZEPIS NA OMLETA BISZKOPTOWEGO:

SKŁADNIKI:

- 2 jaja wiejskie lub ekologiczne
- 1 płaska łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
- ewentualnie cukier lub stewia, ja nie dodaje ani jednego, ani drugiego



Białka ubij na sztywno, ale niezbyt długo dodaj żółtka dalej ubijaj, aż masa troszkę zbieleje.Dodajemy mąkę, mieszamy razem. 
Smaż z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub maśle.
Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić na patelni. Z czasem rób co raz większe. ;-)

Omleta podałam z borówkami, truskawkami mrożonymi, kwiatami jadalnymi i ananasem.
Pyszne!

Jeśli nie jesteś na diecie to koniecznie omlet polej syropem klonowym.




Życzę smacznego!

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI