Dla wielbicieli słodkości, szybkich kremowych deserów i smaku dobrej kawy… Pyszny deser z kremem kawowym. Prosty, a jednak urzekający smakiem. Spróbujcie. Do przygotowanie deseru użyłam wspaniałej ziarnistej kawy od CoffeeNation. Doskonały smak i aromat, który pokochała moja rodzina.
Składniki: (na 2 porcje)
- 250 ml serka mascarpone
- 100 ml wody
- 1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy – u mnie COFFEE LATINO – 100% Arabica CoffeeNation
- 1 pełna łyżka kremu czekoladowego – u mnie nutella
- 2 francuskie ciasteczka (paluszki) Brześć
- około 2-3 łyżki ryżu preparowanego
- sos czekoladowy
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Kawę mielimy w młynku. 1 lekko czubatą łyżeczkę zalewamy 100 ml przegotowanej wody, dokładnie mieszamy.
Do misy blendera przekładamy połowę serka mascarpone, wlewamy jeszcze ciepłą kawę, dodaję krem czekoladowy (u mnie nutella) i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy resztę serka i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Na dnie szklanek/pucharków układamy połamane ciasteczka francuskie. Następnie nakładamy krem, na wierz wysypujemy ryż preparowany, a całość polewamy sosem czekoladowym. Zdobimy listkami świeżej mięty i podajemy.
Smacznego