krem_burakowy

 

 

 

 

 

 

 

Krem burakowy przygotowany zgodnie z regułami postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej.

Aromatyczny krem burakowy, pełen warzyw, pikantnie doprawiony, dietetyczny a jednocześnie sycący.

Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „Dieta dr Dąbrowskiej

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA KREM BURAKOWY

Składniki na krem burakowy:

2 cebule

3 większe buraki

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 plaster selera korzeniowego

ćwiartka jabłka

2 liście laurowe

5 szt ziela angielskiego

sól, pieprz czarny świeżo mielony

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżka octu jabłkowego

majeranek

 

 

Jak zrobić krem burakowy:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.

Zalewamy wodą (ok 1-1,5l), dodajemy przyprawy, jabłko pokrojone w kostkę, ocet jabłkowy.

Gotujemy tylko tyle by warzywa zmiękły (ok 20 min).

Wyjmujemy liść laurowy, ziele angielskie.

Miksujemy na krem.

Dodajemy pozostałe przyprawy, doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem i octem jabłkowym.



 

 

 

 

krem_burakowy

 

 

 

 

Zobacz też:

 

dieta   Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy

 

zupa_kapusniak_dr_dabrowskiej  Zupa Kapuśniak wg dr Dąbrowskiej

 

barszcz  Barszcz czerwony – dieta dr Dąbrowskiej

 

pomidorowa  Zupa pomidorowa wg diety dr Dąbrowskiej

 

pomidorowa  Pomidorowa z makaronem cukiniowym  – dieta dr Dąbrowskiej

 

zupa_cebulowa  Zupa cebulowa – dieta dr Dąbrowskiej

 

zupa_brokulowa  Zupa brokułowa – dieta dr Dąbrowskiej



kalafiorowa  Zupa kalafiorowa – dieta dr Dąbrowskiej