wtorek, 23 maja 2017

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM

    Wspominałam już nie raz,że bakłażany to moja miłość. Tym razem propozycja na faszerowanego kurczakiem- użyłam tego co miałam w domu i wyszło pysznie i lekko - w sam raz na ciepłe dni.


Składniki:
  •  2 - 3 bakłażany
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • mozzarella bądź żółty ser
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubryca czerwona
  • zioła prowansalskie 
  • sól,pieprz
Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić solą,pieprzem oraz czerwoną czubrycą,polać niewielką ilością oliwy i dokładnie wymieszać - odstawić na parę godzin do lodówki by mięso przeszło przyprawami.
Bakłażany opłukać,osuszyć,przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć nasiona,środek oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.Gdy bakłażany puszczą sok osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i  przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju.Dodać mięso,smażyć kilka minut.
Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa.
Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki  - dokładnie wymieszać.
Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-45 min w 180 st. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem,najlepiej mozzarellą,ale żółty też daje radę.





2 komentarze: