Karkówka_duszona

 



Delikatna karkówka duszona w soku jabłkowym i białym winie

Robi się ją naprawdę szybko, smakuje nieziemsko!

 

 

 

 

PRZEPIS NA KARKÓWKĘ DUSZONĄ

Składniki na karkówka duszona:

6 plastrów karkówki

150 ml soku jabłkowego

150 ml białego wytrawnego wina

6 szczypt cynamonu mielonego

pół łyżeczki suszonego tymianku

sól

pieprz czarny świeżo mielony gruboziarnisty

olej

 

 

 

Jak zrobić karkówka duszona:

Każdy plaster karkówki oprószamy cynamonem, tymiankiem roztartym w dłoniach, solą i pieprzem – nacieramy i odstawiamy na 30 min do zamarynowania.

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Karkówkę obsmażamy z obu stron i zalewamy winem oraz sokiem jabłkowym.

Mięso dusimy do miękkości (ok 10-15min).

 

 

 

Karkówka_duszona