Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

ciasto z rabarbarem na oleju
ciasto z rabarbarem na oleju

Prosty przepis na ciasto z rabarbarem na oleju, które robi się błyskawicznie. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i mięciutkie. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, brzoskwinie, maliny czy wiśnie.

Składniki na ciasto z rabarbarem na oleju:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 gałązek rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Rabarbar obieramy kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma ok 22×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Z rabarbaru odlewamy sok, który się wytworzył po zasypaniu cukrem. Rabarbar posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy go na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Można posypać cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem na oleju
ciasto z rabarbarem na oleju
Print Friendly, PDF & Email