Nowe Przepisy

niedziela, 21 maja 2017

Pieczony Udziec z Indyka w naczyniu żaroodpornym

Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pieczony udziec z indyka w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany udziec jest bardzo smaczny, możemy go podawać na ciepło jak i na zimno. Idealnie również nadaje się do przygotowania z nim kanapek. Polecam wypróbować przepis

Do przygotowania udźca z indyka będziemy potrzebować:

udziec z indyka bez kości - około 2 kg
na marynatę:
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 duże ząbki czosnku – drobno pokrojone
1 czuba łyżka wędzonej papryki słodkiej
1 1/2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

naczynie żaroodporne




Przygotowanie marynaty :

Do miseczki przekładam wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.

Nacieranie mięsa i pieczenie:
Mięso oczyszczam z chrząstek i nadmiaru tłuszczu, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Tak przygotowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i nacieram z każdej strony marynatą.


Naczynie nakrywam szczelnie pokrywą, jeżeli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, to możemy je nakryć szczelnie folią aluminiową.
Naczynie należy nakryć szczelnie aby nie uciekała para, jeżeli nie nakryjemy szczelnie to mięso będzie bardzo spieczone od góry i suche.

Mięso wstawiam do zimnego piekarnika na drugą od dołu półkę, włączam piekarnika na grzanie 180 stopni i piekę około 150 minut.
Po około 150 minutach zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze około 10 minut aby mięso ładnie się zrumieniło od góry.

Po upieczeniu mięso od razu wyjmuję z naczynia, sos który zebrał się podczas pieczenia możemy zagęścić mąką i podać z mięsem.

Udziec z indyka jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


5 komentarzy :

  1. Jaki program w piekarniku wybieramy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w piekarniku z włączonym grzaniem góra/dół bez używania termoobiegu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Babciu Ewo, zabrałam się za ten przepis z pewnym wahaniem, bo indyk przedstawiony na zdjęciach wydał mi się zbity i twardy. Jednak to pomyłka! Natarłam mięso marynatą i pozostawiłam na ok 2 godz. do przemacerowania, a potem piekłam zgodnie ze wskazówkami i pieczeń wyszła przepyszna - mięciutka i rozpływająca się w ustach. Nie doczytałam i upiekłam udziec z kością, w dodatku tylko ok 800 g, w całej ilości marynaty przewidzianej w tym przepisie. Po wyjęciu mięsa i dodaniu zimnej wody z mąką powstał aromatyczny sos. Wspaniały przepis i zachowam go w swoich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i mięso smakowało. Bardzo dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Przepis wypróbowany. Wszyscy zgodnie stwierdzili,że wyszło za ostre.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.