Nic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto.

kluski z mięsem

Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i  wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte. Marchew i pietruszkę obrać i dodać do garnka. Dodać ziarenka ziela angielskiego, vegetę, sól, pieprz do smaku. Zagotować, zdjąć szumy i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso z wywaru i poczekać aż mięso ostygnie. Zimne mięso obrać z kości i skór. Powinno zostać 500 g czystego mięsa. Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać ją do mięsa razem z majerankiem, wymieszać. Zmielić mięso przez maszynkę z tarczą z dużymi oczkami. Wlać rosół, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Rosół przecedzić i wlać do pudełek i do zamrażarki. Będzie na później jako baza do dań lub zup.

kartacze

Przygotowanie masy na kluski – ugotować do miękkości ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i zmielić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę z surowych ziemniaków położyć na sitku ułożonym na garnku. Nadmiar wody musi odpłynąć. Odcedzone ziemniaki dodać do ugotowanych ziemniaków. Wodę zostawić i  chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę.

kluski z mięsem

Formowanie kartaczy –  rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną. Dokładnie zamknąć kartacza. Ręce lekko obtoczyć w mące, ułatwi nam to formowanie kartaczy.

kartacze z mięsem

Gotowanie – do garnka wlać dużo wody, osolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kartacze. Gotować od wypłynięcia kartaczy na powierzchnię 2 minuty. Wyjąć je łyżką cedzakową.

Podawanie – gorące kartacze polać obsmażonym boczkiem i cebulką oraz tłuszczykiem.

Były pycha, mniam.