niedziela, 21 maja 2017

Muffiny jogurtowe

Czy w niedzielne popołudnie przydałoby się wam coś do kawy? Polecam jogurtowe muffiny, które są  bardzo wilgotne, a ich przygotowanie wręcz ekspresowe ! 

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Do pierwszej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sodę oraz sól. Mieszamy. W drugiej misce wlewamy jogurt naturalny, jajka oraz rozpuszczone na patelni masło. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i dodajemy do mokrych składników. Przelewamy je do miski z suchymi składnikami i mieszamy krótko. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. 

Smacznego ! ;) 










2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają, będę musiała spróbować.

    Zapraszam do mnie :-)

    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń