Kompot z rabarbaru i mięty
W końcu nadchodzi długo wyczekiwane ciepło. Wiosna postanowiła w tym roku trochę się z nami podroczyć. Niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału.
Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go
schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu.
Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie.
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić.
Ja nie obieram rabarbaru wtedy kompot uzyska ładny różowy kolor. Ilość cukru zależy od naszego upodobania,jeżeli chcemy bardziej słodki dajemy więcej.
Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie.
0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru
4 litry wody
3/4 szkl. cukru
10 gałązek świeżej mięty
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić.
Ja nie obieram rabarbaru wtedy kompot uzyska ładny różowy kolor. Ilość cukru zależy od naszego upodobania,jeżeli chcemy bardziej słodki dajemy więcej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.