placki

 

 

Placki ziemniaczane ruskie to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków (po inne pomysły zajrzyjcie do wpisu Co zrobić z ugotowanych ziemniaków).

Ugotowane ziemniaki, ser biały, podsmażona cebulka, pieprz czarny mielony – te składniki to zawsze pyszne połączenie.

Placki ziemniaczane ruskie podałam z mizerią – pycha!

Smacznego !

 

 

 

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE RUSKIE

Składniki na placki ziemniaczane ruskie:

400-500g ugotowanych ziemniaków

2 cebule

olej

kostka 200g twarogu chudego

sól

pieprz

1 jajko

100g mąki

 

 

Jak zrobić placki ziemniaczane ruskie:

Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i szklimy na oleju.

Twaróg rozdrabniamy widelcem.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Wszystkie składniki mieszamy i wrabiamy chwilę na gładka masę.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Dłońmi zmoczonymi w wodzie formujemy placki i układamy na patelni. Smażymy na złoto z obu stron.

 

 

 

placki