Placki ziemniaczane ruskie to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków (po inne pomysły zajrzyjcie do wpisu Co zrobić z ugotowanych ziemniaków).
Ugotowane ziemniaki, ser biały, podsmażona cebulka, pieprz czarny mielony – te składniki to zawsze pyszne połączenie.
Placki ziemniaczane ruskie podałam z mizerią – pycha!
Smacznego !
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE RUSKIE
Składniki na placki ziemniaczane ruskie:
400-500g ugotowanych ziemniaków
2 cebule
olej
kostka 200g twarogu chudego
sól
pieprz
1 jajko
100g mąki
Jak zrobić placki ziemniaczane ruskie:
Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i szklimy na oleju.
Twaróg rozdrabniamy widelcem.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Wszystkie składniki mieszamy i wrabiamy chwilę na gładka masę.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Dłońmi zmoczonymi w wodzie formujemy placki i układamy na patelni. Smażymy na złoto z obu stron.