Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem

Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem (1)Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem (2)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem, to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam 🙂 Życzę Wam miłego i smacznego dnia.

Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem (4)Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem (3)

Składniki: (na prostokątną blaszkę)

Na czekoladowy spód:

  • 4 jajka M
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • mała szczypta soli

Na sernik:

  • 4 jajka M
  • 250 g cukru
  • 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!)
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • mała szczypta soli

Dodatki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.

Część serowa:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Margarynę dokładnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały ser, miksujemy do połączenia składników. Na koniec należy delikatnie wmiksować białka do masy serowej.

Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód. Na koniec wykładamy łyżeczką w odstępach konfiturę Figa z Makiem.

Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem przygotowanie

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkowy poziom. Pieczemy około 60-65 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu (stan ciasta można też sprawdzić patyczkiem).

Ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem (1)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz