Dziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem, to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam 🙂 Życzę Wam miłego i smacznego dnia.
Składniki: (na prostokątną blaszkę)
Na czekoladowy spód:
- 4 jajka M
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
- mała szczypta soli
Na sernik:
- 4 jajka M
- 250 g cukru
- 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!)
- 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- mała szczypta soli
Dodatki:
- około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.
Część serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Margarynę dokładnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały ser, miksujemy do połączenia składników. Na koniec należy delikatnie wmiksować białka do masy serowej.
Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód. Na koniec wykładamy łyżeczką w odstępach konfiturę Figa z Makiem.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkowy poziom. Pieczemy około 60-65 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu (stan ciasta można też sprawdzić patyczkiem).
Ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Kochana super ciacho, porywam duuuży kawałek 🙂
Dziękuję, zapraszam na weekend – znów będę je piekła 🙂