piątek, 19 maja 2017

Dietetyczne gołąbki

Bardzo lubię gołąbki, ale nie robię ich często, bo są bardzo pracochłonne. Postanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym.
SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach)
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 3/4 łyżeczki płaskiej  pieprzu czarnego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego
WYKONANIE:
  • zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami,
  • cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek,
  • dodać do masy mięsnej,
  • dokładnie wymieszać, 
  • z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić,
  • na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku),
  • podlewać sokiem pomidorowym z wodą.
Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej fit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz