piątek, 19 maja 2017

Sałata z miętą do dań grillowanych

Jeśli korzystacie z pięknej pogody i zaczęliście sezon grillowy, pamiętajcie o podawaniu świeżej zieleniny. U mnie wszelkiego rodzaju sałaty podawane do grillowanych warzyw, serów lub mięs często zawierają liście mięty. I nie chodzi wyłącznie o jej zdrowotne właściwości, ale też o jej świeży smak, którego brakuje potrawom z grilla. Polecam poniższą sałatę ze względu na jej świeży smak i prostotę wykonania. Nie bez znaczenia jest w niej też chili zawierające kapsaicynę. Sałata najlepiej smakuje, gdy przed polaniem olejami i podaniem schłodzi się ją ok. kwadransa w lodówce.




Składniki:

sałata lodowa
kilka gałązek mięty
dymka lub szczypiorek
chili
łyżka sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego
dobra oliwa lub olej lniany

  1. Sałatę lodową porwać na kawałki wielkości "na jeden kęs".
  2. Do sałaty dorzucić liście mięty.
  3. Wierz posypać pokrojoną dymką i chili.
  4. Tuż przed podaniem skropić całość olejem sezamowym oraz oliwą lub olejem lnianym i polać sosem sojowym.
  5. Całość wymieszać i podawać.



Grillowanie w duecie z zieleniną
Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni



4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.