Jak ja lubię te wiosenne miesiące, szparagi, botwinka, a teraz rabarbar! Kto zgadnie co następne w kolejce? 🙂
Mam przygotowanych do wypróbowania kilka przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem.
Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni.
Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają, np. pomidor i bazylia, boczek i jajka, rabarbar i truskawki, pieprz i wanilia, no dobra może to ostatnie nie do końca 😀
Dodam jeszcze tylko, że to co widzicie na zdjęciu zostało zjedzone w 3 minuty po tym ujęciu, a 15 minut później kolejna zdecydowanie większa foremka wylądowała w piekarniku.
U blogera jest rzadkością, aby przygotować dwa takie same dania w tak krótkim odstępie czasu 😉
Możecie się domyśleć, że samo ciasto z rabarbarem jest rewelacyjne, delikatne, soczyste, a rabarbar i truskawki robią swoje!
Rzadko to piszę, ale to jest przepis, który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie jak drożdżowe 🙂, to nie ma nad czym się zastanawiać.
Składniki:
kilka łodyg rabarbaru
150 gr. truskawek
¾ szklanki mąki kokosowej
szklanka mleka kokosowego
4 jajka
2-4 łyżki miodu lub innego słodzidła
laska wanili
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w cienkie paski.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno formy o wymiarach 19x19cm układamy paski rabarbaru. Przykrywamy równo cały spód, na to wylewamy zmiksowane truskawki.
W dwóch osobnych naczyniach mieszamy jajka, miód, mleko i wanilię, a osobno sodę, sól oraz mąkę kokosową.
Kolejno zawartość obu naczyń łączymy i znów mieszamy używając najlepiej blendera. Przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar i truskawki, pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.
Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjmujemy ciasto z foremki obracając je do góry nogami, dzięki temu uzyskamy dobrze wyrośnięte ciasto z pięknym rabarbarowym wierzchem.
Smacznego!