czwartek, 18 maja 2017

Kurczak z soczewicą


Kurczak z soczewicą... a dlaczego by nie.... 

  • kurczak (najlepiej zagrodowy),
  • 300 ml soczewicy zielonej,
  • 4-5 łyżek siekanego czosnku niedźwiedziego (może być solony),
  • 1 cebula,
  • sól,
  • masło,
  • jajko

Do garnka z grubym dnem włożyć 2 łyżki masła, rozgrzać, dodać czosnek niedźwiedzi, przesmażyć. Dodać opłukaną soczewicę, zamieszać. Wlać 600 ml gorącej wody, przykryć. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Soczewicę doprawić do smaku solą. Jajko rozbełtać, wymieszać z soczewicą.
Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry.
Oprószyć solą.
Soczewicą nadziać kurczaka, wykałaczkami zamknąć otwory (szyja i kuper). Kurczaka z wierzchu posmarować 2 łyżkami masła.
Soczewicę, która nie zmieści się do kurczaka włożyć do naczynia do zapiekania.
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1,5 godziny. 


Podczas pieczenia, od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Soczewicę, która została polać sosem wytworzonym podczas pieczenia kurczaka i piec około 30 minut.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz