Czerwona kapusta z rodzynkami

2 0
Czerwona kapusta z rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona kapusta:: 1/2 główki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Rodzynki:: 80g
Ocet balsamiczny:: 7-8 łyżek
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Olej:: 2 łyżki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Goździk:: 5 sztuk
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
177
Kalorie
3.6g
Białko
5.5g
Tłuszcz
32g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Dla mnie czerwona kapusta z rodzynkami to smak domu. Zrób ją i stwórz wspaniały dodatek do obiadu, od którego nie będziesz mógł się oderwać!

  • 30 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Czerwona kapusta z rodzynkami

Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera, jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków.

Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona kapusta:: 1/2 główki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Rodzynki:: 80g
Ocet balsamiczny:: 7-8 łyżek
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Olej:: 2 łyżki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Goździk:: 5 sztuk
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Czerwoną kapustę posiekaj przy pomocy noża lub malaksera (z funkcją szatkowania), wrzuć do gara i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie zlej wodę, wlej nową i gotuj kapustę przez kilka minut z 1/2 łyżeczki soli. Kapusta ma być chrupka, nie rozgotowana!

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i smaż przez kilka minut. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kapustę, przyprawy (goździki najwygodniej dodać mielone lub przetarte w moździerzu), ocet balsamiczny, rodzynki i cukier. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Konrad Budzyk

Surówka z marchewki
previous
Surówka z marchewki
Placuszki żołędziowe
next
Placuszki żołędziowe
Surówka z marchewki
previous
Surówka z marchewki
Placuszki żołędziowe
next
Placuszki żołędziowe
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

Super przepis! Wypróbuję 🙂 Ja robię z surowej kapusty drobno poszatkowanej ze sparzonymi rodzynkami,orzechami włoskimi, cytryną, cukrem, olejem, sól, pieprz do smaku 🙂 Pozdrawiam.

Iwona

Pyszna

Rosa

Uwielbiam. Dodaję zwykle jeszcze jabłka lub gruszki

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x