17 maj 2017

Wątróbka duszona z papryką i koperkiem



Lubię wątróbkę zarówno jeść jak i przygotowywać. Dziś zapraszam na wątróbkę duszoną z papryką czerwoną, cebulką oraz świeżym koperkiem. Polecam na obiad dla całej rodziny. 
 
SKŁADNIKI:
500 g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 czerwona papryka
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki kopru
Mąka pszenna
Olej do smażenia np rzepakowy
Mleko ok 2 szklanki
 
PRZYGOTOWANIE:
 Wątróbka myję ewentualnie kroję na mniejsze kawałki. Wkładam do miski a następnie zalewam mlekiem. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok 3 godz (można krócej).
Międzyczasie obieram cebulę i drobno kroję. Paprykę myję i drobno siekam.
Koper myję i drobno siekam. Wątróbkę wyciągam z mleka obtaczam w mące.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę wątróbkę na mniejszym ogniu na rumiano. Dodaję cebulę i paprykę.
Mieszam co jakiś czas. Solę i pieprze do smaku.
Zwiększam ogień smażę ok 3 min mieszając co jakiś czas.
Po usmażeniu przekładam do miski posypuję koperkiem.
 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF