środa, 17 maja 2017

Kurczak tandoori

Dzisiaj proponuję kurczaka na ostro. Główną rolę  w przepisie, oprócz samego kurczaka oczywiście, odgrywa jogurtowa marynata, w której ten leżakuje 24 godziny. Składniki marynaty są wyraziste i potrafią niejednemu "dopiec". Zatem jeśli ktoś z czytających i chcących sprawdzić przepis, nie lubi pikantnych dań, proponuję użycie ich mniejszych ilości, ale z zachowaniem proporcji, które podałam ( jednych względem drugich). Gwarantuję, smak jest super.



Składniki:

1 kurczak ( u mnie 1,50 kg)
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki przyprawy garam masala
 1 łyżeczka drobno startego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/4 łyżeczki płatków chili
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy lub oleju
2 płaskie łyżeczki soli




















Sposób wykonania:

Do dużej miski wlać jogurt, olej i sok z cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty i natrzeć z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.

Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce piekarnia, podstawiając pod spód blaszkę. Piec z termoobiegiem nastawionym na 200 st. C z opcją grill od góry  przez 60 minut.



Kurczaka podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami, które wcześniej lekko obgotowałam,  oraz brązowymi pieczarkami i mini marchewka.Do tego podałam surówkę  z jabłka i marchewki. Było pysznie, zatem polecam i życzę smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Przepis zabieram do siebie, bo muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok :) a może zrobisz zdjęcie? Chętnie bym opublikowała na fb

      Usuń
  2. ALE WSPANIALE SIĘ PREZENTUJE,A TE ZIEMNIACZKI :) JAKA SURÓWKA, BO COŚ WIDZĘ W TLE, ALE NIE WIEM CO?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewka z jabłkiem i sosem jogurtowo majonezowym.

      Usuń
  3. Kurczak wygląda cudnie, nie mogłam się napatrzeć na jego piękną, przypieczoną skórkę. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marto, skórka zawdzięcza swój kolor marynacie , która została pod nią włożona. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...