burgery

Uzależniłam się od tych burgerów, bardzo mi smakują i chętnie zjadam je obłożone sporą ilością liści sałaty, kapusty pekińskiej czy na plastrach kalarepki.

Marchew, pietruszka, kalafior – podstawowe warzywa i moc przypraw – bo pikantne, dobrze doprawione burgery to sekret tego przepisu.

Do ich przygotowania użyłam specjalnej foremki do burgerów, w której można dobrze ścisnąć masę, ale samymi rękami też się uda.

Burgery upiekłam na papierze do pieczenia i zdejmowałam jak już przestygł – wtedy są sztywniejsze.

Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „Dieta dr Dąbrowskiej

PRZEPIS NA BURGERY WARZYWNE

Składniki na burgery warzywne:

1 kalafior

2 duże marchewki

1 korzeń pietruszki

1 duża cebula

4 łyżki posiekanego szczypiorku świeżego

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

1,5 łyżeczki czosnku granulowanego

sól

pieprz

chili

słodka papryka

szczypta kurkumy

Jak zrobić burgery warzywne:

Kalafiora kroimy na nierówne dwie części – większą cześć kalafiora gotujemy do miękkości.

Cebulę siekamy w kosteczkę i miksujemy z ugotowanym kalafiorem na papkę.

Marchew, pietruszkę i mniejsza połowę kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach – mieszamy z miksowanym kalafiorem, doprawiamy do smaku. Masę chwilę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze wymieszały się.

Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180st ok 45 min.

burgery