wtorek, 16 maja 2017

Pierożki sofficini z szynką i serem

Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 g żółtego sera 
  • 200 g szynki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano.


5 komentarzy:

  1. Anonimowy16 maja, 2017

    Super sie prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie jadłam ja również zapraszam na blog /twoje pierożki muszą być pyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to smacznie wygląa :O

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne wyszły te pierożki. I na pewno równie cudownie smakują:D

    OdpowiedzUsuń