wtorek, 16 maja 2017

Babeczki czekoladowo- kawowe


Trzy razy 'p' - piękne, proste i pyszne.
Polecam.
Babeczki są wilgotne i długo zachowują świeżość, a do tego idealne dla czekoladoholików 


Przepis na 12 babeczek
3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
150 g mąki uniwersalnej
60 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę 
W osobnej misce roztrzepać jajka z olejem, cukrem i mlekiem.
Do mokrych produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia.
Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek. 
Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem kawowy
100g mascarpone 
250 g śmietany kremówki
2- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( powinna być jak proszek)
3 łyżki (lub więcej do smaku ) cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gładki gęsty krem.

Gotowym kremem ozdobić wystudzone babeczki, używając rękawa cukierniczego. Posypać kruszoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz