expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 16 maja 2017

Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem

Ekspresowe muffinki z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz masła orzechowego. Są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, wystarczy tylko wszystkie składniki połączyć ze sobą.


Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru kokosowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki otrąb owsianych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2-3 łodygi rabarbaru
Cynamon do posypania wierzchu
Papilotki do muffinek
Sposób przygotowania:
Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blasze, mniej więcej do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz