Huevos rotos con chistorra
Składniki – 2 porcje:
Ziemniaki – 6 sztuk
Kiełbasa chorizo – 150g
Papryczki Pimientos de Padron – 20 sztuk
Jajko – 3 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki do podsmażenia papryczek + 1
szklanka do smażenia ziemniaków
Sól
Papryk wędzona słodka – ½ łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone
ziemniaki usmażyć na oleju do miękkości, a następnie odsączyć z nadmiaru
tłuszczu i posypać solą i wędzoną papryką.
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej plasterki
chorizo razem z papryczkami Pimientos. Całość delikatnie posypać solą.
Na osobnej patelni usmażyć jajka. Gdy wszystkie elementy
dania będą gotowe w naczyniu/misce ułożyć na spodzie ziemniaki, na nich
Pimientos de Padron i chorizo. Na samą górę położyć usmażone jajka i delikatnie
wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz