niedziela, 14 maja 2017

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Sezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek.Idealne na niedzielny podwieczorek :).Do rabarbaru dodałam trochę słodkich  truskawek bo rabarbar był tak kwaśny jak nie wiem co :).


SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej
180 ml  mleka
1/2 szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
100 g masła
troszkę soli

ok 200 g truskawek
150 g cienkiego młodego rabarbaru
białko do posmarowania

WYKONANIE

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło  i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.




Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy na placki.
Placuszki rozkładamy na blasze w odstępach pamiętając o tym ze bułeczki jeszcze urosną.
Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki tez kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie  w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja piekarnika góra-dół aż bułeczki się zarumienią.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




SMACZNEGO!!!



Rabarbar 2017

2 komentarze:

  1. Zrobiłlaś mi smaka na rabarbar pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Ja też miałam takiego smaka na rabarbar ale taki kwaśny mi się trafił że hej:)
    pozdrawiam również ;)

    OdpowiedzUsuń