czwartek, 11 maja 2017

Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną

Składniki:
(na 1 porcję)

- 4 ziemniaki (ok. 280 g),
- łyżka + łyżeczka oleju (ok. 15 g),
- filet z soli (ok. 100 g),
- kapusta kwaszona (ok. 100 g),

- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka, zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyc, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach (np. papryka, zioła prowansalskie). Ziemniaki pieczemy w 200⁰C przez ok. 50 min.
2. Filet z soli marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu ziołowym i tymianku. Solę smażymy na patelni teflonowej.
3. Tymiankową solę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną.


Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości,
- potas (pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 443,2 kcal
Białko: 24,2
Tłuszcz: 16,9 g
Węglowodany: 52,4 g
Błonnik pokarmowy: 8,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.