czwartek, 11 maja 2017

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i makaronem






Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
500 g pieczarek
duża gałązka świeżego lubczyku
około 2,5 l wody
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
2 listki laurowe
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka masła
200 g śmietany 18%
sól
makaron

Sposób wykonania:

Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć ściągamy pianę z wierzchu i wkładamy obraną marchew, pietruszkę, seler i cebulę (wszystko w całości). 
Dodajemy lubczyk, ziele angielskie , listki, pieprz i sól.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie.
W tym czasie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. Podczas smażenia oprószamy je solą.
Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy.
W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości.
Podajemy z ulubionym makaronem.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...