bigos

 

 

W takie chłodniejsze dni, jakie ostatnio mamy, częściej mam ochotę na coś ciepłego.

Kremowa zupa to podstawa, ale lubię też na ciepło warzywa po grecku, gołąbki warzywne czy właśnie bigos.

Bigos z czerwonej kapusty to danie wegańskie, bez tłuszczu, ugotowane zgodnie z wytycznymi postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej.

Doprawcie go wedle swojego upodobania – ja lubię rozgrzewające pikantne smaki czosnku, grubo mielonego pieprzu czarnego i chili.

 

Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „Dieta dr Dąbrowskiej



 

 

PRZEPIS NA BIGOS Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki na bigos z czerwonej kapusty:

1/4 główki czerwonej kapusty

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

2 cebule

1 cukinia

4 ogórki kiszone i 1/2 szkl soku z kiszonych ogórków

100g koncentratu pomidorowego

liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

2 łyżeczki suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego czosnku

 

 

Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty:

Cebule, marchew, pietruszkę kroimy w kosteczkę, kapustę szatkujemy drobno.

Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w plastry ogórka kiszonego i jego sok, podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną (ok 15 min), dodajemy cukinię pokrojona w kostkę i przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze 5 min.

Dodajemy pozostałe przyprawy wedle własnego smaku.

 

 

 

bigos